Olin viime keväänä ala-asteella sijaisena ja siellä satuin selailemaan jotain askartelulehteä josta tämän idean poimin. Ideana siis on kasvattaa bataatista köynnöskasvi sisätiloihin. Pärjäävät kuulemma kesäsin myös ulkona istutettuina ja ovat yksivuotisia.

Kokeilin tätä jo viime keväänä mutta se bataatti päättyi lopulta roskiin kun pääsi kuivumaan. Yritimme mieheni siskon kanssa talvellakin, mutta silloin ne eivät lähteneet lainkaan kasvamaan, epäilen että kevät ja aurinko ovat kova sana kasvun alkuvaiheessa.

 

Kaupasta pitää siis ostaa ihan tavallinen bataat, koolla ei ole väliä. Huuhtele sen jälkeen käytetty säilykepurkki (mittaa ensin että bataatti mahtuu siihen hyvin, reunat ei saa repiä bataattia). Säilykepurkin voi koristella kivalla paperilla jos haluaa, minä et itse nyt ehtinyt :) Laita bataatti purkkiin kapeampi pää ylöspäin ja täytä purkki vedellä, älä ihan täyteen. Aseta purkki mahdollisimman aurinkoiselle paikalla, minulla se on keittiön ikkunalaudalla minne aurinko paistaa suurimman osaa päivästä.

Baatatista alkaa ajan myötä kasvamaan ituja jotka kasvavat joka päivä. Muista lisäillä vettä aina kun se alkaa loppumaan. Purkki on hyvä myös välillä huuhdella, koska sinne kertyy ruostetta helposti. Myös bataatista on hyvä huuhdella ruosteet pois. Kun idut ovat kasvaneet tarpeeksi pitkiksi "köynnöksiksi" voi idut joko irroittaa varovasti bataatista ja laittaa veteen juurtumaan. Toinen vaihtoehto on istuttaa koko bataatti suoraan ruukkuun (nopeampi vaihtoehto). Bataatin pään, josta idut kasvavat tulee näkyä mullan pinnalla. Jos et halua ruukkuun "kurkistavaa" bataatin päätä, on idut juurrutettava ja istutettava erikseen. Kun bataatin köynnös on kasvanut täyteen mittaansa siihen tulee kauniita valkoisia kukkia (en viime vuonna saanut sitä ihan tähän asti elämään, mutta askartelulehdessä oli paljon kuvia).

Tämä on erittäin edullinen ja hauska tapa kasvattaa huonekasvi, ja kiva lahjaidea, kunhan on ajoissa istuttanut bataatinalun:)

Laittelen tänne sitten vielä kuvia seuraavista vaiheista oman bataattini kanssa, kunhan saan kameran kuntoon :)